två nötbollar brevid varandra på vit tallrik

Nötbollar -27

Rawfood erbjuder många hälsosamma och goda rätter. Så kallade rawfood-bollar som görs av nötter och torkad frukt marknadsförs som nyttiga. Visst känns det underbart befriande att äntligen få sätta tänderna i något smarrigt och känna att nu tillför jag kroppen en massa bra nyttigheter!

fyra nötbollar brevid varandra

Men om du är extra mån om att bara få i dig mat med positiva IF-värden vill jag höja ett varningens finger för dessa godsaker. De söta torkade frukterna med negativa IF-värden lyckas inte överträffa de positivt IF-laddade nötterna och resultatet blir i de allra flesta fall att rawfood-bollar hamnar på minussidan.

Själv älskar jag rawfood-bollar och äter dem med njutning och gott samvete – som godis och som energibars i samband med friluftsaktiviteter.

Nötter och frön är bra mat och näringsinnehållet i rawfood-bollar är utmärkt jämfört med annat mer traditionellt snacks som smågodis och ”hembakade sju sorters kakor”.

Om du äter mycket mat som boostar ditt immunförsvar har du utrymme för att äta lite mat på minussidan. Det är trots allt summan av din mats IF-värden över dagen som är det intressanta. Därför väljer jag att lägga ut ett recept på rawfood-bollar här, trots att värdet är på minussidan.

två nötbollar brevid varandra på vit tallrik notbollar_2st2

Mums!

två nötbollar brevid varandra på vit tallrik

Nötbollar -27

IF-värdet kan ökas till nära noll om du väljer att göra bollarna bara med mandlar och väljer rapsolja istället för mandelmjölk som bindande vätska. Ingefära eller chili kan också fungera som boostande kryddor. Eller så kan du helt enkelt njuta av dem trots att de ligger på minus 🙂
Skriv ut
Välj antal:5 bollar
Tillagningstid: 10 minuter
IF-värde/portion: -27

Ingredienser

 • 0,5 dl cashewnötter
 • 0,5 dl mandlar
 • 3 st dadlar, färska utan kärna
 • 1,5 msk kakao
 • 2 msk mandelmjölk, osötad
 • sesamfrön, kokosflingor, kakao eller havrekli att rulla dem i

Instruktioner

 • Lägg alla ingredienserna till bollarna i en minimixer (eller matberedare om du gör en större sats). Mixa till önskad konsistens.
  nötbollar deg i mixer
 • Rulla bollar. Rulla dem i valfri topping. På bilderna visas oskalade sesamfrön, riven kokos, kakao och en mix av havrekli och sesamfrön.
 • Förvara i frysen. Ät direkt ur frysen eller låt tina 10-15 min.

Anteckningar

Näringsinfo med bara mandlar per boll:
IF: -19, Kcal 115, Fett 6 g, Protein 3 g, Kolhydrat 15 g

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 111
Fett (g): 6
Protein (g): 3
Kolhydrater (g): 15
Receptkälla: Cecilia på IFDtabell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.