En gröt på en mix av goda ”grötingredienser” som får sitt IF-positiva värde tack vare toppningen med olja på slutet.
Jag brukar blanda ihop en stor sats och sen ta 5 msk av satsen till en portion och 3 dl vätska. Gröten blir ganska rinnig och det går förstås bra att minska på mängden vätska om du vill ha den fastare. Tänk bara på att chiafröna behöver mer vätska jämfört med vanlig havregrynsgröt.
Receptet nedan är angivet för en portion. Du kan med fördel göra en större sats. Byt då ut ”msk” i receptet till ”delar” istället och utgå ifrån vilken måttsats du vill, t ex decilitermått.
Du kan också flerdubbla portionerna om du läser receptet i en browser som klarar det (funkar på laptopen för mig men inte iPaden).
Jag talar mig också varm för att toppa gröten med avokado. Det mättar gott och boostar på med en massa extra IF-värden. Tips! Kan köpas fryst i tärningar och enkelt tillsättas på slutet. (Fusk med frusen avokado kanske någon tycker, men helt okej tycker jag särskilt när det är svårt att få tag i fina avokados utanför säsong.) En god kombo är 0,5 dl lingon och 1 dl avokado samt topping med coconibs.
Med frusna blåbär och bipollen, kokt gröt.
Med frusna blåbär och bipollen: raw gröt tillagad av 1 del grötmix + 1,5 delar valfri mjölk (sojamjölk i den på bilden). Blanda ihop på kvällen, låt stå och dra till sig över natten. Ät på morgonen.
Grötmix
Ingredienser
- 1 msk chiafrön
- 1 msk havrekli
- 1,5 msk havregryn
- 1,5 msk hirsflingor
- 0,5 msk russin eller aprikoser
- salt
- 1,5 dl mandelmjölk Vid tillagning
- 1,5 dl vatten Vid tillagning
- 1 tsk olja: hasselnöt, avokado, raps eller oliv Tillsätt på den färdiga gröten
Instruktioner
- Blanda alla ingredienserna på kvällen. Låt stå över natten, i rumstemperatur eller i kylen.
- Koka ca 3 min.
- Servera med 1 tsk god bra olja och valfri topping.
Anteckningar
Näringsinfo per portion