En glasskål med grötmix (torra ingredienser)

Grötmix

grotfrukost2
Med apelsin, coconibs, hampafrön, paranötter och bipollen

En gröt på en mix av goda ”grötingredienser” som får sitt IF-positiva värde tack vare toppningen med olja på slutet.

Jag brukar blanda ihop en stor sats och sen ta 5 msk av satsen till en portion och 3 dl vätska. Gröten blir ganska rinnig och det går förstås bra att minska på mängden vätska om du vill ha den fastare. Tänk bara på att chiafröna behöver mer vätska jämfört med vanlig havregrynsgröt.

Receptet nedan är angivet för en portion. Du kan med fördel göra en större sats. Byt då ut ”msk” i receptet till ”delar” istället och utgå ifrån vilken måttsats du vill, t ex decilitermått.

Du kan också flerdubbla portionerna om du läser receptet i en browser som klarar det (funkar på laptopen för mig men inte iPaden).

En tallrik gröt med topping
Med psyllium, bipollen, coconibs och koriander

Jag talar mig också varm för att toppa gröten med avokado. Det mättar gott och boostar på med en massa extra IF-värden. Tips! Kan köpas fryst i tärningar och enkelt tillsättas på slutet. (Fusk med frusen avokado kanske någon tycker, men helt okej tycker jag särskilt när det är svårt att få tag i fina avokados utanför säsong.) En god kombo är 0,5 dl lingon och 1 dl avokado samt topping med coconibs.

grotmix_kokt2

Med frusna blåbär och bipollen, kokt gröt.

grotmix_rawtillagad3

Med frusna blåbär och bipollen: raw gröt tillagad av 1 del grötmix + 1,5 delar valfri mjölk (sojamjölk i den på bilden). Blanda ihop på kvällen, låt stå och dra till sig över natten. Ät på morgonen.

En glasskål med grötmix (torra ingredienser)

Grötmix

Gröten serveras med fördel med 1 tsk bra olja, frukt, lingon, avokado och/eller toppad med coconibs, bipollen, hampafrön, nötter.
Skriv ut
Välj antal:1 portion
Tillagningstid: 3 minuter
IF-värde/portion: 28

Ingredienser

  • 1 msk chiafrön
  • 1 msk havrekli
  • 1,5 msk havregryn
  • 1,5 msk hirsflingor
  • 0,5 msk russin eller aprikoser
  • salt
  • 1,5 dl mandelmjölk Vid tillagning
  • 1,5 dl vatten Vid tillagning
  • 1 tsk olja: hasselnöt, avokado, raps eller oliv Tillsätt på den färdiga gröten

Instruktioner

  • Blanda alla ingredienserna på kvällen. Låt stå över natten, i rumstemperatur eller i kylen.
  • Koka ca 3 min.
  • Servera med 1 tsk god bra olja och valfri topping.

Anteckningar

Oljan hjälper kroppen att kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna samt gör gröten mer mättande och näringsriktigt komplett.
Om du inte tar olja på gröten hamnar IF-värdet strax under noll, så kom ihåg oljan. Hasselnötsolja är lyxigt dyrt men väldigt gott, rekommenderas! (Svår att få tag i, jag köper min via MatHem.)
En burk hasselnötsolja i närbildAngivna näringsvärden är för tillagad gröt enligt receptet med 1 tsk olja per portion. Kolhydratmängden minskar - och antagligen ökar IF marginellt - om du väljer osockrad mandelmjölk vilket jag rekommenderar.
Bilden visar 1 flaska hasselnötsolja på 250 ml (La Tourangelle, ca 100 kr)

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 230
Fett (g): 12
Protein (g): 6
Kolhydrater (g): 29
Receptkälla: Cecilia på IFDtabell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.