Röda linser är så tacksamma att laga mat på! De kokar mjuka snabbt, är näringsriktiga, goda och billiga. Dessutom passar de perfekt ihop med ”IF-boosterkryddor”. Här är recept på en indisk variant, främst bestående av matvaror som du med fördel kan ha som stapelvaror i skafferi och frys.
Indisk linssoppa
Ingredienser
- 2,5 dl röda linser, torkade
- 2 msk kokosolja eller rapsolja
- 1 st gul lök
- 2 tsk curry
- 1 tsk gurkmeja
- 1 msk garam masala (kan ersättas med spiskummin, koriander och kanel)
- 4 msk grönsaksfond eller buljongpulver ca 1 msk/5 dl vätska
- 2 st kanelstänger
- 1 tetra/burk krossade tomater 1 tetra= 390 g
- 100 g fryst eller färsk bladspenat
- 0,5 dl citronjuice, färskpressad
- 8 dl vatten
Instruktioner
- Skölj linserna i ljummet vatten genom ett durkslag eller en sil. Skala och grovhacka löken.
- Fräs löken mjuk på medelvärme i kokosolja. Tillsätt curry, gurkmeja och garam masala och låt fräsa med i 1 minut.
- Tillsätt tomater, linser, grönsaksfond, kanelstänger och vatten. Låt linserna koka mjuka ca 10-12 min.
- Lägg i spenat och citron. Smaka av med peppar och eventuellt salt.
- Servera som det är eller t ex med en klick gräddfil, soygurt eller Oatley iMat Fraiche.
Anteckningar
Näringsinfo per portion