Rätter baserade på pasta, mjölk och ost är kluriga att få till med positiva värden. Här har vi pimpat lasagnen med lök, olja, morötter och spenat. Lika gott och positivt IF-värde!
Lasagne
Ingredienser
Köttfärssås
- 400 g köttfärs 90%
- 2 st vitlöksklyftor hackade
- 2 st gula lökar hackade
- 3 msk oliv- eller rapsolja
- 2 st morötter rivna
- 1 burk krossade tomater
- 150 g spenat, frusen
- 1 msk basilika
- 1 tsk oregano
- 1 tsk timjan
- salt och svartpeppar
Bechamelsås
- 4 dl mjölk (mellan) kan ersättas med soja eller mandelmjölk
- 2 msk vetemjöl kan ersättas med annan redning
- salt och peppar
Lasagneplattor och ost
- 250 g lasagneplattor
- 150 g mozzarella riven
Instruktioner
- KÖTTFÄRSSÅS: Bryn köttfärs med vitlök och gul lök i olivolja på medelvärme. "Mosa" med gaffel för att behålla färsen "färsig".
- Häll på krossade tomater, morötter, spenat och örtkryddor. Låt puttra på svag värme medan du gör bechamelsåsen.
- BECHAMELSÅS: Blanda vetemjölet med 1-2 dl av mjölken (du kan med fördel använda en shaker eller burk och skaka ihop det). Häll i kastrull, fyll på med resten av mjölken, koka upp under omrörning. Smaksätt med salt och peppar.
- LÄGG I UGNSSÄKER FORM: Börja med lite bechamelsås i botten. Lägg ett lager lasagneplattor. Fyll på med köttfärssås först och bechamelsås sen. Lägg ett lager lasagneplattor till, resten av köttfärssåsen och sist bechamelsås. Lägg ett sista lager lasagneplattor. Fyll på med resten av bechamelsåsen. Toppa med riven mozzarella
- Gratinera i ugnen enligt de instruktioner som står på lasagneplattornas paket. (Brukar vara runt 200-225 grader C och mellan 20-45 min beroende på hur behandlade plattorna är.)
Anteckningar
Näringsinfo per portion