De här fiskbiffarna går löjligt snabbt att göra. Du kan byta ut laxen till annan fiskfilé om du vill, såsom torsk, sej och röding. Om du kör på lax rekommenderar jag ekologisk lax, mer om det nedan.
Bilden visar en laxbiff med gurksallad och en sås på Oatley’s iFraiche med sweet chilisås.
Lax har tack vare sitt fina omega 3-innehåll (det goda fettet som bygger starkt immunförsvar) blivit tillskrivet nästintill magiskt välgörande egenskaper. Det får också rejält höga IF-värden tack vare detta, åtminstone i IF Trackern. Det tycks dock vara en sanning med modifikation.
Baksidan med att laxen blivit så populär är att många fiskodlare skapar massindustrier för att kunna erbjuda marknaden mycket fisk och till lägsta möjliga pris. Baksidan av massodling och prispress är dessvärre att stora mängder gifter och antibiotika tillsätts vid uppfödningen av laxen. I vissa fall tillsätts kemikalier av betydligt större mängder än vad som är tillåtet i annan föda – och det kan fiskodlarna göra just för att lax tillåts ha högre gränsvärden jämfört med annan mat.
Till inlägget Lax – bra eller dåligt?
Laxbiffar - asiatiska med gurksallad
Ingredienser
Laxbiffar (fiskbiffar)
- 500 g laxfilé skinnfri
- 1 st ägg
- 1 dl havrekli
- 2 msk ingefära, färskriven
- 1 msk fisksås, asiatisk
- rapsolja att steka i
- salt och svartpeppar att smaksätta med
Gurksallad
- 1 st gurka
- 1 st röd chili t ex spansk peppar
- 2 msk vitvinsvinäger
Instruktioner
Laxbiffar (fiskbiffar)
- Skär fisken i mindre bitar. Riv ingefäran.
- Mixa fisk, ägg, havrekli, ingefära och fisksås till en slät deg i matberedare.
- Forma 4 st biffar. Stek biffarna i stekpanna på medelvärme ca 3 min på vardera sida.
- Alternativ till punkt 2: Mixa fisk, ägg, ingefära och fisksås (dvs lämna havrekliet vid sidan). Forma 4 st biffar. Vänd biffarna i havrekli innan du steker dem. Sen steker du dem enligt punkt 3.
Gurksallad
- Skär gurkan i bitar (tärningar, halvor, skivor > välj själv).
- Kärna ur och finstrimla chilin.
- Blanda vinäger med lite salt (samt eventuellt en nypa socker eller honung). Tillsätt gurka och chili. Låt stå i rumstemperatur före servering.
Anteckningar
Näringsinfo per portion