Liten blåvit tallrik med laxbiff och gurksallad

Laxbiffar – asiatiska med gurksallad

De här fiskbiffarna går löjligt snabbt att göra. Du kan byta ut laxen till annan fiskfilé om du vill, såsom torsk, sej och röding. Om du kör på lax rekommenderar jag ekologisk lax, mer om det nedan.

Liten blåvit tallrik med laxbiff och gurksallad

Bilden visar en laxbiff med gurksallad och en sås på Oatley’s iFraiche med sweet chilisås.


 

Lax har tack vare sitt fina omega 3-innehåll (det goda fettet som bygger starkt immunförsvar) blivit tillskrivet nästintill magiskt välgörande egenskaper. Det får också rejält höga IF-värden tack vare detta, åtminstone i IF Trackern. Det tycks dock vara en sanning med modifikation.

Baksidan med att laxen blivit så populär är att många fiskodlare skapar massindustrier för att kunna erbjuda marknaden mycket fisk och till lägsta möjliga pris. Baksidan av massodling och prispress är dessvärre att stora mängder gifter och antibiotika tillsätts vid uppfödningen av laxen. I vissa fall tillsätts kemikalier av betydligt större mängder än vad som är tillåtet i annan föda – och det kan fiskodlarna göra just för att lax tillåts ha högre gränsvärden jämfört med annan mat.

Till inlägget Lax – bra eller dåligt?

Liten blåvit tallrik med laxbiff och gurksallad

Laxbiffar - asiatiska med gurksallad

Skriv ut
Välj antal:4 portioner
Tillagningstid: 20 minuter
IF-värde/portion: 572

Ingredienser

Laxbiffar (fiskbiffar)

  • 500 g laxfilé skinnfri
  • 1 st ägg
  • 1 dl havrekli
  • 2 msk ingefära, färskriven
  • 1 msk fisksås, asiatisk
  • rapsolja att steka i
  • salt och svartpeppar att smaksätta med

Gurksallad

  • 1 st gurka
  • 1 st röd chili t ex spansk peppar
  • 2 msk vitvinsvinäger

Instruktioner

Laxbiffar (fiskbiffar)

  • Skär fisken i mindre bitar. Riv ingefäran.
  • Mixa fisk, ägg, havrekli, ingefära och fisksås till en slät deg i matberedare.
  • Forma 4 st biffar. Stek biffarna i stekpanna på medelvärme ca 3 min på vardera sida.
  • Alternativ till punkt 2: Mixa fisk, ägg, ingefära och fisksås (dvs lämna havrekliet vid sidan). Forma 4 st biffar. Vänd biffarna i havrekli innan du steker dem. Sen steker du dem enligt punkt 3.

Gurksallad

  • Skär gurkan i bitar (tärningar, halvor, skivor > välj själv).
  • Kärna ur och finstrimla chilin.
  • Blanda vinäger med lite salt (samt eventuellt en nypa socker eller honung). Tillsätt gurka och chili. Låt stå i rumstemperatur före servering.

Anteckningar

Angivna näringsvärden avser endast laxbiffar och då med havrekli istället för ströbröd som finns i originalreceptet.
Värden för Gurksalladen är IF 4, Kalorier 12, Fett (g) 0, Proteriner (g) 0, Kolhydrater (g) 2.

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 254
Fett (g): 11
Protein (g): 33
Kolhydrater (g): 7
Receptkälla: Boken "Köp hem fem" utgiven av tidningen "Allt om mat" (sid 118)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.