Lax- och Grönkålslasagne

Lasagne går alltid hem hos oss, både bland vuxna och ungdomar. Även när den är gjord på lax och grönkål, samt i vår version med sojamjölk. Det här receptet kommer från Oscar Kjellberg som pluggar läkarprogrammet på KI, vars urval av recept presenterades i ICA Buffé nr 01/2016.

Lax- och grönkålslasagne i närbild Lax- och grönkålslasagne i ugnsform

Bild två visar lasagnen med vänster halva gratinerad med sojaost och höger halva med mozzarellaost.

Tre bilder i kollage som visar riven citron i matberedare och i plastlåda

Tips! Tvätta skalet på ekologisk citron. Frys den. Riv den, hela citronen med skal och allt. Förvara i låda i frysen. Använd som krydda i matlagningen. Min erfarenhet är att du kan dubbla mängden citron när du använder den så här. 1 msk citronjuice = 2 msk riven hel citron.

Lax- och grönkålslasagne i närbild
Lax- och Grönkålslasagne
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tips! Byt ut citronskal och färskpressad citronjuice till frusen citron som du har rivit. Passar perfekt! Du kan vara mer generös med mängden då den är mild i smaken.
IF-värde/portion:1163
Portioner
4 personer
Tillagningstid
50 min
Portioner
4 personer
Tillagningstid
50 min
Lax- och grönkålslasagne i närbild
Lax- och Grönkålslasagne
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tips! Byt ut citronskal och färskpressad citronjuice till frusen citron som du har rivit. Passar perfekt! Du kan vara mer generös med mängden då den är mild i smaken.
IF-värde/portion:1163
Portioner
4 personer
Tillagningstid
50 min
Portioner
4 personer
Tillagningstid
50 min
Ingredienser
Grönkålsröra
Plattor
Topping
Portioner: personer
Instruktioner
  1. Sätt på ugnen på 200° C.
Grönkålsröra
  1. Krama vätskan ur den tinade grönkålen. Fräs kålen i smör med pressade vitlöksklyftor några minuter i stekpanna.
  2. Pudra över vetemjöl. Tillsätt mjölken lite i taget, under omrörning. Låt koka upp. Tillsätt citronskal och smaksätt med salt och svartpeppar. Smula i fetaost.
Lax-kryddning
  1. Skär laxfilén i tärningar. Blanda med citronjuice. Krydda med salt och svartpeppar.
Ner i formen & gratinera
  1. Bred ett lager grönkålsröra i botten på en ugnssäker form (ca 20x30 cm). Lägg på ett lager lasagneplattor, följt av laxbitar och sist grönkålsröra igen.
  2. Ordningen blir alltså: grönkål, plattor, lax. Avsluta med grönkål. Toppa med fetaost (eller annan ost om du vill).
  3. Gratinera i ugnen den tid som står på lasagneplattornas paket, vanligen mellan 20 och 40 min. Servera med en grönsallad, eller bara som det är.
Näringsinfo per portion
Kalorier (kcal):849
Fett (g):35
Proteiner (g):53
Kolhydrater (g):80
Receptkälla:Oscar Kjellberg i Buffé-tidningen nr 01/2016

.

Dela det här receptet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra − ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.