Nöt- och nyponbröd

smörgås med oatley spread och gurka kryddad med svartpeppar och paprikapulver
smörgås med oatley spread och gurka kryddad med svartpeppar och paprikapulver

Nöt- och fröbröd med Oatleys smörgåspålägg och färsk gurka kryddad med svartpeppar och paprikapulver.

Ett helt nötbröd i en avlång bakform

Nöt- och nyponbröd nygräddat i brödform.

notbrod3

2 brödskivor = 1 portion såsom IF-värdet är beräknat.

notbrod4

På de två nedersta bilderna är brödet gjort i matberedare så att nötter och frön har malts ner. Detta underlättar matsmältningen av brödet då första sönderdelningen är klar.

Det går utmärkt att göra hela degen i matberedaren. Du börjar med att mala nötter och frön. Sen häller du i resten av ingredienserna och låter knivarna blanda ihop det hela till en deg. Lägg i brödform och vila. Grädda sen i ugn. Lätt som en plätt!

smörgås med oatley spread och gurka kryddad med svartpeppar och paprikapulver

Nöt- och nyponbröd

Ugn 175º C över- och undervärme (ej varmluft). TIPS! Gör degen i matberedare med knivar. Då börjar du med att mala torra nötter och frön med knivarna, sen häller du i resten av ingredienserna enligt instruktionerna nedan.
Skriv ut
Välj antal:10 stora bitar
Tillagningstid: 1 minute
IF-värde/portion: ca 47

Ingredienser

Torra ingredienser

  • 2 dl hasselnötter
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2 dl solrosfrön
  • 3 msk fiberhusk
  • 2 msk chiafrön
  • 5,5 dl fiberhavregryn eller 4,5 dl havregryn + 1 dl vetekli
  • 1 dl aprikoser, torkade hackade
  • 3 msk nyponskalsmjöl
  • 2 tsk salt

Vätska att blanda med

  • 6 dl vatten, hett
  • 0,5 dl oliv- eller rapsolja
  • 1 msk honung kan uteslutas

Instruktioner

  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Häll i vatten, olja och honung. Blanda ihop till en kladdig deg.
  • Häll degen i en oljad brödform på ca 1,5 liter. Låt vila under bakduk i ca 1,5 timmar.
  • Grädda brödet i mitten av ugnen ca 1 timme på 175º C tills det är torrt.
  • Passar bra att rosta. Kan frysas in.

Mängder för egna varianter

  • Du kan variera valen av nötter, mjöl och frön. Fördelningen är: TORRA INGREDIENSER 12 dl nötter/frön/havregryn, 3 msk husk, 2 msk chia, 1 dl frukt, 2 tsk salt. BLÖTA INGREDIENSER 6 dl hett vatten, 0,5 dl olja, 1 msk honung (kan uteslutas).

Anteckningar

Nyponmjöl och husk ingår inte i IF- och näringsberäkningen då dessa inte finns med i IFD-tabellen. Det är sannolikt att båda dessa bidrar positivt till IF-värdet.

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 340
Fett (g): 24
Protein (g): 10
Kolhydrater (g): 25
Receptkälla: Ingrid Svensson, Bjuråker (publicerat i Ica-tidningen Buffé nr 11/2015)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *






sju − tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.