Nöt- och nyponbröd


Nöt- och fröbröd med Oatleys smörgåspålägg och färsk gurka kryddad med svartpeppar och paprikapulver.
På de två nedersta bilderna är brödet gjort i matberedare så att nötter och frön har malts ner. Detta underlättar matsmältningen av brödet då första sönderdelningen är klar.
Det går utmärkt att göra hela degen i matberedaren. Du börjar med att mala nötter och frön. Sen häller du i resten av ingredienserna och låter knivarna blanda ihop det hela till en deg. Lägg i brödform och vila. Grädda sen i ugn. Lätt som en plätt!

Nöt- och nyponbröd
Ugn 175º C över- och undervärme (ej varmluft). TIPS! Gör degen i matberedare med knivar. Då börjar du med att mala torra nötter och frön med knivarna, sen häller du i resten av ingredienserna enligt instruktionerna nedan.
Skriv ut
Ingredienser
Torra ingredienser
- 2 dl hasselnötter
- 1 dl linfrön
- 1 dl pumpakärnor
- 2 dl solrosfrön
- 3 msk fiberhusk
- 2 msk chiafrön
- 5,5 dl fiberhavregryn eller 4,5 dl havregryn + 1 dl vetekli
- 1 dl aprikoser, torkade hackade
- 3 msk nyponskalsmjöl
- 2 tsk salt
Vätska att blanda med
- 6 dl vatten, hett
- 0,5 dl oliv- eller rapsolja
- 1 msk honung kan uteslutas
Instruktioner
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Häll i vatten, olja och honung. Blanda ihop till en kladdig deg.
- Häll degen i en oljad brödform på ca 1,5 liter. Låt vila under bakduk i ca 1,5 timmar.
- Grädda brödet i mitten av ugnen ca 1 timme på 175º C tills det är torrt.
- Passar bra att rosta. Kan frysas in.
Mängder för egna varianter
- Du kan variera valen av nötter, mjöl och frön. Fördelningen är: TORRA INGREDIENSER 12 dl nötter/frön/havregryn, 3 msk husk, 2 msk chia, 1 dl frukt, 2 tsk salt. BLÖTA INGREDIENSER 6 dl hett vatten, 0,5 dl olja, 1 msk honung (kan uteslutas).
Anteckningar
Nyponmjöl och husk ingår inte i IF- och näringsberäkningen då dessa inte finns med i IFD-tabellen. Det är sannolikt att båda dessa bidrar positivt till IF-värdet.
Näringsinfo per portion
Kalorier (kcal): 340
Fett (g): 24
Protein (g): 10
Kolhydrater (g): 25
Receptkälla: Ingrid Svensson, Bjuråker (publicerat i Ica-tidningen Buffé nr 11/2015)