På de två nedersta bilderna är brödet gjort i matberedare så att nötter och frön har malts ner. Detta underlättar matsmältningen av brödet då första sönderdelningen är klar.
Det går utmärkt att göra hela degen i matberedaren. Du börjar med att mala nötter och frön. Sen häller du i resten av ingredienserna och låter knivarna blanda ihop det hela till en deg. Lägg i brödform och vila. Grädda sen i ugn. Lätt som en plätt!
Nöt- och nyponbröd
Ingredienser
Torra ingredienser
- 2 dl hasselnötter
- 1 dl linfrön
- 1 dl pumpakärnor
- 2 dl solrosfrön
- 3 msk fiberhusk
- 2 msk chiafrön
- 5,5 dl fiberhavregryn eller 4,5 dl havregryn + 1 dl vetekli
- 1 dl aprikoser, torkade hackade
- 3 msk nyponskalsmjöl
- 2 tsk salt
Vätska att blanda med
- 6 dl vatten, hett
- 0,5 dl oliv- eller rapsolja
- 1 msk honung kan uteslutas
Instruktioner
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Häll i vatten, olja och honung. Blanda ihop till en kladdig deg.
- Häll degen i en oljad brödform på ca 1,5 liter. Låt vila under bakduk i ca 1,5 timmar.
- Grädda brödet i mitten av ugnen ca 1 timme på 175º C tills det är torrt.
- Passar bra att rosta. Kan frysas in.
Mängder för egna varianter
- Du kan variera valen av nötter, mjöl och frön. Fördelningen är: TORRA INGREDIENSER 12 dl nötter/frön/havregryn, 3 msk husk, 2 msk chia, 1 dl frukt, 2 tsk salt. BLÖTA INGREDIENSER 6 dl hett vatten, 0,5 dl olja, 1 msk honung (kan uteslutas).
Anteckningar
Näringsinfo per portion