Det här är en variant inspirerad av receptet Nöt- och nyponbröd. I mitt tycke är valnötsbrödet snäppet vassare, dvs godare!
Nedre bilden visar deg av valnötsbröd uttryckt i brödformen innan gräddningen.
Valnötsbrödet får ett förhållandevis lågt IF-värde. Trots att valnötter innehåller massor med näring hamnar de på ett negativt IF-värde (ca -3 per valnötshalva) på grund av sin höga andel fleromättade fettsyror. Det innebär inte att valnötter är bannlysta för dig som vill äta mat som dämpar inflammationer, det innebär dock att du bör begränsa ditt intag av valnötter till moderata nivåer.
Ingredienser
- 2 dl valnötter
- 3 dl solrosfrön
- 1 dl sesamfrön oskalade, skalade eller sesammjöl
- 1 dl aprikoser, torkade
- 2 msk chiafrön
- 3 msk fiberhusk malda psylliumfrön
- 3 msk nyponskalsmjöl
- 1 dl teffmjöl alt annat valfritt mjöl
- 2 dl sojamjöl
- 1 dl havrekli
- 2 tsk salt
- 6 dl vatten, nykokt
- 0,5 dl rapsolja
Instruktioner
- Gör degen i matberedare med kniv. Kör valnötter, solrosfrön, sesamfrön och aprikoser med kniven så att det fördelas så grovt eller fint som du vill.
- Tillsätt resten av de torra ingredienserna. Kör några varv med kniven så att det hela blandas ihop.
- Häll på det kokheta vattnet och oljan. Blanda ihop till en deg med kniven i matberedaren.
- Tryck ut degen i en brödform insmord med kokosolja. Låt vila under bakduk i ca 1,5 timmar.
- Grädda brödet i mitten av ugnen ca 55 min på 175º C tills det är torrt.
- Goda att rosta. Kan ätas med valfritt pålägg och är lika goda som de är utan pålägg.
Anteckningar
Näringsinfo per portion
Vad är det för pålägg ni har på bilden? Alltid nyfiken på pålägg med högt IF-värde. 🙂
Bra fråga! Jag älskar röror och mixar en hel del på fri hand. Vi närmare inspektion av just den här bilden tror jag det är en röra på stekt purjolök och tofu med örtsalt. Men jag vet inte säkert och bannar mig för att jag inte angav det redan när bilden publicerades ?