LCHF Müsli

Müsli i ett litet glas i närbild

Bara fantasin sätter gränsen för hur du vill använda den här müslin! Den är nämligen god att strö, inte bara på ditt val av frukostmjölk, utan också på en smoothie, sallad, soppa och smörgås med kladdigt pålägg som t ex avokado, tofuröra eller färskost.

Müslin – nötterna och fröna – bidrar med proteiner, bra fetter, fibrer, mineraler samt E- och B-vitaminer. Det gör den här müslin till ett utmärkt alternativ till ris, pasta och potatis om du vill hålla nere på kolhydraterna.

Müsli i ett litet glas i närbild bara müsi i närbild valnötsbröd med avokado som smör och tofuröra som pålägg toppad med lite müsli musli_pasmoothien2

Tallrik gulaschsoppa med lchf musli

Funderar du på vilken mjölk som passar bäst till müslin? Se inlägget Bästa mjölkval till müslin. Där ser du IF-värde och övrig näringsinfo för 11 olika mjölk, samt uppskattat IF-värde för 5 mjölksorter till.

Müsli i ett litet glas i närbild

LCHF Müsli

Du kan välja att bara blanda ihop alla ingredienserna i en bunke, eller att köra alla ingredienserna i matberedare med kniven för att finfördela dem. Det senare gör müslin mer lättsmält. Den vi visar på bilderna är gjord såhär.
Skriv ut
Välj antal:10 portioner
IF-värde/portion: 80

Ingredienser

  • 1,5 dl sesamfrön, oskalade
  • 1,5 dl linfrön, hela
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • 2 dl nötter, krossade mandel, hasselnötter, paranötter, valnötter, pinje
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 tsk kanel (valfritt) alt. annan valfri krydda, tex kardemumma
  • 2 tsk vaniljpulver, eko (valfritt) OBS! "det bruna", ej vaniljsocker
  • 1 dl rapsolja alt kokosolja (men då blir IF-värdet sämre)
  • 1 dl vatten

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C över och undervärme, eller ca 175°C varmluftsugn.
  • GROV MÜSLI: Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Följ sedan instruktionerna från steg 4 och ner.
  • FIN MÜSLI: Kör alla ingredienserna i matberedare med kniv så att de finfördelas. Följ instruktionerna från steg 4 och ner.
  • Låt stå i 15 min.
  • Fördela på bakplåt med bakplåtspapper.
    müsli på en bakplåt med en stekspade
  • Grädda mitt i ugnen 10-20 min tills müslin har fått fin färg.
    müsli på plåt i närbild
  • Låt svalna på plåten. Lägg i burk och förvara svalt.
  • Beräkna ca 1 dl/portion när du tar av müslin.

Anteckningar

Näringsinfo är beräknad på 1 dl müsli.
Näringsinfo med 2,4 dl yoghurt eller mjölk 2% är IF-värde 25, Kalorier 480, Fett (g) 38, Proteiner (g) 15, Kolhydrater (g) 25.
Näringsinfo med 2,4 dl mandelmjölk är IF-värde 93, Kalorier 430, Fett (g) 33, Proteiner (g) 9, Kolhydrater (g) 30.
Näringsinfo med 2,4 dl kokosmjölk på burk eller liten tetra är IF-värde -397 (OBS mycket negativt!), Kalorier 827, Fett (g) 83, Proteiner (g) 13, Kolhydrater (g) 20.

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 338
Fett (g): 30
Protein (g): 8
Kolhydrater (g): 14
Receptkälla: Boken LCHF för hela familjen av Monique Forslund (sid 38)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *






tio − ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.