Torkade bönor i närbild

Bönkok – översikt olika bönor

Det är jättelätt att koka torkade bönor själv hemma. Här ser du blötläggningstider och koktider för olika bönsorter, samt hur du går tillväga. Det är viktigt att skumma av bönorna ordentligt vid uppkoket – då slipper du besvär med gaser i magen.

Bönsort Blötläggningstid Koktid
Adzuki 8 tim 30-35 min
Black Eye 8 tim 20-30 min
Borlotti 8-10 tim 45-60 min
Kidney 10 tim 1 tim
Kikärtor 8 tim 45-60 min
Mung 8 tim 12 min
Pinto 10-12 tim 30-45 min
Soja 8-10 tim 1,5 tim
Stora vita 10-14 tim 1,5 tim
Svarta 10 tim 45 min
Vita 8 tim 30-60 min

Bönor och sädeslag i säckar på en matmarknad utomlands

Torkade bönor i närbild

Bönkok - översikt olika bönor

Skriv ut

Instruktioner

  • Blötlägg bönorna i minst dubbelt så mycket vatten som bönor enligt angiven tid.
  • Häll av blötläggningsvattnet från bönorna i durkslag. Skölj bönorna. Lägg tillbaka bönorna i kastrullen och tillsätt nytt vatten, dubbel mängd över bönorna.
  • Koka upp. Precis vid uppkoket och de första minuterna därefter skummar de flesta bönor. Ta bort skummet med hjälp av en hålslev successivt tills det slutar skumma.
  • Lägg på lock på kastrullen. Sänk värmen till låg temperatur. Låt bönorna koka enligt angiven tid. I detta moment kan du tillsätta önskade kryddor i koket om du vill ha det. Lagerblad, pepparkorn, anis, fänkål och kummin är exempel på goda kryddor att ha i. Hela kryddor passar bättre än malda till bönkok.
  • Smaka av bönornas mjukhet i slutet av koktiden. De får gärna vara lite hårda eftersom de efterkokar och mjuknar lite mer efter att du tar av dem från spisen. Bönorna kan svalna i vattnet, gärna utomhus om det är kallt där, då går de inte sönder på samma sätt som om du häller av vattnet direkt.
  • Frys in bönorna i plastpåsar i valfria portionsmängder.

Näringsinfo per portion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.