Här är ett passande recept i augusti månads kräfttider! Å andra sidan fungerar det utmärkt året runt med kräftstjärtar i lake på burk. Receptet kommer från tidningen Allers nr 33/2015 skrivet av matredaktör Sandra Palmqvist.
I tidningen är portionerna angivna till 6 pers, men jag och min man smaskade i oss hela laddningen på oss 2 personer som huvudrätt (vi blev rejält mätta!). Därför har jag helt enkelt valt att ange att mängden räcker till 2 personer och det är på detta den angivna näringsinformationen är beräknad.
(Om du har salladen som en del i en buffé kan 6 personer möjligen stämma. För att få fram rätt ungefärliga näringsvärden då dividerar du de angivna näringsvärdena i receptet med 3 så blir det rätt.)
Rostad sötpotatissallad med kräftstjärtar
Ingredienser
- 150 g kräftstjärtar i lake eller färska
- 800 g sötpotatis
- 2 msk olivolja
- salt och svartpeppar
- 100 g haricots verts
- 50 g ruccola
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°. Låt kräftorna rinna av.
- Skölj och skala sötpotatisen. Skär i kuber ca 2x2x2 cm, lägg i en ugnsfast form. Ringa olivolja över. Krydda med salt och peppar. Rör runt, blanda väl.
- Rosta i ugnen ca 30 min. Känn med sticka så att sötpotatisen är mjuk utan att vara mosig.
- Koka upp lite lättsaltat vatten och blanchera bönorna i 3-4 min. De ska vara knapriga. Tips! Använd så lite vatten som möjligt för att spara på näringsämnena i bönorna. Du kan med fördel återanvända bönvattnet i något annat :).
- Blanda försiktigt ihop sötpotatis, haricots verts, kräftstjärtar och ruccola. Peppra med pepparkvarn.
- Servera som det är. Naturell yoghurt passar också fint till.
Anteckningar
Näringsinfo per portion