Detta enkla recept har hängt med oss länge. Det ser inte så speciellt ut vid anblicken, men det blir alltid gott! Perfekt att göra på båten eller i fjällstugan då det är enkla råvaror att ta med sig som kräver få kastruller och spisplattor.
På tallriken serveras avokadorisotto tillsammans med tofuröra och spenatsallad med kikärtor och gula tomater.
Avokadorisotto (veg eller med valfritt protein)
Ingredienser
- 2,5 dl jasminris
- 5 dl grönsaksbuljong
- 2 st gula lökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1 burk krossade tomater
- 1 tsk örtsalt gärna Herbamare
- 2 msk färsk basilika, hackad eller 2 tsk torkad basilika (vid 4 port)
- 1 krm svartpeppar
- 2 st avokado
Instruktioner
Ris - sätt på spisen först
- Skölj riset i vatten. Lägg i kastrull med buljongen. Koka upp och låt sjuda under lock i 20 min. Ta av från spisen, låt svälla i ytterligare 5 min.
Tomatsås - görs när riset kokar
- Skala lök och vitlök. Skär i mindre bitar. Värm olivolja på medelvärme i kastrull på spisen. Fräs lök och vitlök mjuka i oljan, utan att de tar färg.
- Rör i tomatkross, örtsalt, basilika och peppar. Låt såsen koka i några minuter.
- Dela och kärna ur avokado. Skär i bitar och blanda ner dem i tomatsåsen.
Blanda ihop!
- Blanda ihop riset med tomatsåsen genom att hälla riset i tomatsåsen, eller tomatsåsen i riset. Vilket som går bra!
- Servera som det är, eller med valfritt tillbehör såsom fisk (passar mycket bra), fågel (går också bra) och/eller grönsallad.
Anteckningar
Näringsinfo per portion