Chili con carne är en rätt som du lätt slänger ihop med fåtalet ingredienser varav de flesta är lätta att ha i skafferiet hemma. Du som föredrar den vegetarisk använder samma recept men byter köttfärsen till sojafärs. I vår familj kör vi båda varianter för att matcha allas önskemål, därav bilder på Chili Con Carne och Chili Sin Carne med sojafärs nedan.
Chili Con Carne elr Chili Sin Carne med Sojafärs
Ingredienser
- 600 g köttfärs eller sojafärs för vegetarisk variant
- 2 st gula lökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk rapsolja
- 2 st röda paprikor eller gula
- 1 burk krossade tomater
- 1 burk vita bönor i tomatsås
- 2 msk tomatpuré
- 1 st köttbuljongtärning eller vegetarisk buljong
- 0,5 msk chilipeppar "ancho style chili pepper" är mild och god
- 1 tsk mejram
- salt och svartpeppar
Instruktioner
- Skala och hacka vitlök och gul lök. Fräs löken mjuk på medelvärme i oljan i en gryta eller stekpanna.
- Tillsätt köttfärsen, eller sojafärsen. Pressa ner köttfärsen med gaffel eller träslev i takt med att den bryns så att den förblir grynig och inte steks till klumpar.
- Skär paprikan i bitar. Tillsätt paprika och resten av ingredienserna ner till mejram. Låt koka ihop och puttra i några minuter.
- Smaka av med svartpeppar och eventuellt salt. Buljongen ger fin sälta och det är inte nödvändigt att salta ytterligare.
- Servera som det är, gärna tillsammans med en sallad eller något annat grönt. (Du kan även servera ris eller bröd till, men det är inte nödvändigt för att göra måltiden komplett och det drar ner IF-värdet.)
Anteckningar
Näringsinfo per portion