Här är ett förslag på en raw havregrynsgröt med jordgubbar och avokado toppad med hampafrön och coconibs. Du kan variera toppingen med bär, riven cocos och/eller annan frukt som du gillar.
Raw gröt med jordgubbar & avocado
Ingredienser
- 1,5 msk chiafrön
- 0,5 msk linöfrön helst hela
- 1 msk havrekli
- 3 msk havregryn
- 1 msk solrosfrön
- 2 dl cashew- eller mandelmjölk
- 2 dl jordgubbar frysta eller färska
- 0,5 st avokado
- 1 tsk hasselnötsolja eller rapsolja
- kardemumma, mald
Instruktioner
- Blanda de torra ingredienserna med nötmjölken.
- Lägg på de frysta jordgubbarna. (Om du använder färska jordgubbar kan du vänta med dem till tillagningen i punkt 4.)
- Låt stå och svälla, minst två timmar och helst över natten. Det kan stå i rumstemperatur.
- Mixa ihop det blötlagda med jordgubbar och avokado. Smaksätt med kardemumma.
- Lägg upp i tallrik. Häll på hasselnötsoljan. Toppa om du vill med hampafrön och coconibs.
Anteckningar
Näringsinfo per portion
Är inte solrosfrön väldigt inflammatoriskt, högt i omega 6?
Hej! Ja, solrosfrön innehåller omega 6. Men detta är inte bara av ondo då det är balansen mellan omega 6 och omega 3 som är avgörande för om livsmedlet, eller den färdiga rätten, ska bygga starkt immunförsvar. Läs gärna mer om fettsyror på livsmedelsverkets sida: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6/
Solrosfrön innehåller också flera vitaminer och mineraler, bland annat vitamin E som är en viktig antioxidant. 1 msk råa solroskärnor bidrar med +3 i IF-värde.
Hälsningar, Cecilia