Flap Jacks 15

Tre bitar flap jacks i närbild

Flap Jacks kan du köpa i handeln. De är söta, goda och faktiskt riktigt mättande tycker jag, trots att de innehåller en hel del socker. Här är en hemgjord variant som är mindre söt och med positivt IF-värde. Jag kallar den Flap Jacks 15 där siffran står för det ungefärliga IF-värdet (som varierar lite beroende på val av nötter o torkad frukt). Receptet är modifierat per 2016-02-11.

Tre bitar flap jacks i närbild Flap jacks nybakade i brödform

Första bilden visar skurna Flap jacks. Nästa bilden visar nybakade Flap jacks i brödform innan de skurits upp.

Tre bitar flap jacks i närbild

Flap Jacks 15

Skriv ut
Välj antal:16 bitar á 4x4 cm
Tillagningstid: 10 minuter
IF-värde/portion: 15

Ingredienser

  • 100 g mandlar eller cashewnötter 100 g = ca 2 dl
  • 4,5 dl havregryn
  • 1,5 dl havrekli kan ersättas av 1 dl extra havregryn
  • 2 msk vetekli kan uteslutas
  • 1 dl rapsolja kallpressade eko
  • 1 dl valfri fruktjuice ananasjuice är gott, likaså äppemust
  • 1 st ägg
  • 1 dl torkade aprikoser, gojibär eller tranbär kan uteslutas
  • kokosolja att smörja formen med om du har en form som behöver smörjas

Instruktioner

  • Tillaga hela degen i matberedaren med kniven. Börja med att hacka nötterna.
  • Tillsätt därefter havregryn, havrekli och vetekli (samt torkad frukt om du har det i). Kör matberedaren igen så att allt mixas ihop.
  • Häll på rapsolja, juice och ägg. Mixa ihop till en massa, det blir ungefär som massan till havrebollar.
  • Tryck ner massan i en smord avlång eller fyrkantig form, t ex en avlång form för formbröd smord med kokosolja.
  • Grädda i ugn på 150º C varmluft i ca 20 min.
  • Tag ut och låt svalna i formen eller på en skärbräda. Skär ut fyrkantiga bitar. Förvara i burk i frysen. Tinar snabbt i rumstemperatur och på några sekunder i micro.

Anteckningar

Bilden visar Flap Jacks 15 med torkade goji-bär vilket bör ha minst lika "fina värden". Annars är torkade aprikoser en av de minst söta torkade frukterna som ger bäst IF-värden vid sammansättningen av recept. Goji-bär var inte uppmätta då detta recept gjordes.

Näringsinfo per portion

Kalorier (kcal): 150
Fett (g): 10
Protein (g): 4
Kolhydrater (g): 14
Receptkälla: Cecilia på IFDtabell.se

2 comments

  • Hej! Jag undrar över kokosolja. Man läser ju överallt att den är antiinflammatorisk, men den har ju ett rätt högt minusvärde, så antiinflammatorisk är den väl inte? Blir lite förvirrad..

    • Cecilia (admin)

      Hej Mia, Ja nog är det lätt att bli förvirrad kring kokosoljans hälsoeffekters varande eller icke varande! Min uppfattning är att det finns två läger av åsikter i frågan: vissa säger att den är välgörande och andra helt motsatt att den är inflammatorisk. Frågan är, precis som hela kunskapen om fettsyror, komplex och det finns inget tydligt svar som säger att ena lägret har rätt och det andra fel, utan endast tolkningar av det vi vet. Jag har valt att följa bedömningen att kokosolja är inflammatorisk. Det innebär inte att jag dissar den helt, tvärtom har jag alltid kokosolja hemma, men jag använder den i mindre mängd och då främst som stekfett tack vare att den är så stabil vid upphettning. Annars använder jag främst raps- och olivolja när jag vill tillföra bra fett i maten.

      Du kan också läsa detta inlägg, som jag har skrivit tidigare om kokosolja, och följa dess länkar för mer info: https://ifdtabell.se/kokosolja-bra-eller-daligt/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 + 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.