En vegetarisk lasagne gjord på sojafärs som smakar mycket likt en ”vanlig” lasagne gjord på köttfärs.
Vegetarisk lasagne
Ingredienser
Vegetarisk färssås
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk oliv- eller rapsolja
- 150 g sojafärs
- 1 st morötter
- 1 burk krossade tomater
- 100 g spenat, frusen
- 1 msk basilika, oregano, timjan blanda som du själv vill
- salt och svartpeppar
Bechamelsås
- 3 dl sojamjölk
- 1 tsk vetemjöl
- salt och svartpeppar
Lasagneplattor och ost
- 100 g lasagneplattor med spenat
- 50 g mozzarellaost (skippa eller välj en sojaost om du vill ha den mjölkfri)
Instruktioner
- FÄRSSÅS: Hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuka i oljan. Lägg i sojafärs. Häll på krossade tomater, morötter, spenat och örtkryddor. Låt puttra på svag värme medan du gör bechamelsåsen. Smaksätt med salt och peppar.
- BECHAMELSÅS: Blanda vetemjölet med 1-2 dl av mjölken (du kan med fördel använda en shaker eller burk och skaka ihop det). Häll i kastrull, fyll på med resten av mjölken, koka upp under omrörning. Smaksätt med salt och peppar.
- LÄGG I UGNSSÄKER FORM: Börja med lite bechamelsås i botten. Lägg ett lager lasagneplattor. Fyll på med färssås först och bechamelsås sen. Lägg ett lager lasagneplattor till, resten av färssåsen och sist bechamelsås. Lägg ett sista lager lasagneplattor. Fyll på med resten av bechamelsåsen. Toppa med riven mozzarella eller mjölkfri ost alternativt skippa osten om du vill ha den helt mjölkfri.
- GRATINERA i ugnen enligt de instruktioner som står på lasagneplattornas paket. (Brukar vara runt 200-225 grader C och mellan 20-45 min beroende på hur behandlade plattorna är.)
- Servera med en god sallad till.
Anteckningar
.
Näringsinfo per portion
Kalorier (kcal): 728
Fett (g): 30
Protein (g): 37
Kolhydrater (g): 83
Receptkälla: Cecilia på IFDtabell.se