En riktigt god somrig sallad!
Avokado, ägg & potatis med morotsvinägrett & parmesan
Ingredienser
- 3 st avokado
- 1 ask babyspenat (65-70 g/ask)
- 3 st ägg kokta
- 12 st potatisar kokta
- 1 dl bladpersilja hackad
- 1 st citron skal & saft
- 12 st cocktailtomater (12 st = 155 g)
- 1 st rödlök
- 1 dl parmesanost grovt hyvlad
- 0,5 dl kalamataoliver
- 1 dl solrosfrön och/eller pumpafrön rostade om du vill
Morotsvinägrett
- 1 st morot stor/a
- 2 dl vatten
- 0,5 dl äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
- 1 msk dragon, torkad eller 0,5 dl färsk basilika (4 port)
- 1 msk honung
- 1,5 dl rapsolja
- salt och svartpeppar
Instruktioner
- MOROTSVINÄGRETT: Dela moroten i bitar och koka i den angivna mängden vatten i ca 5-10 min. Mixa kokvattnet med morötter, äppelcidervinäger, dragon eller basilika och honung. Tillsätt oljan i en fin stråle under mixningen. Smaka av med salt och peppar.
- SALLAD: Arrangera salladen på ett stort fat. Lägg spenaten i botten. Skeda ur avokadon, dela äggen, skiva potatisen och lägg på spenaten tillsammans med hackad bladpersilja, citronsaft och citronskal. Lägg på tomathalvor och skivad rödlök. Toppa med parmesan, oliver och rostade frön.
- Häll morotsvinägretten över salladen. Serveras som enskild rätt eller till exempel med rökt makrill, rökt sik, röding eller fläskkotlett.
Anteckningar
Näringsinfo bara salladen utan morotsvinägretten
IF-värde: 56
Kcal: 392
Fett (g): 28
Protein (g): 16
Kolhydrat (g): 26
Näringsinfo per portion
Kalorier (kcal): 727
Fett (g): 63
Protein (g): 16
Kolhydrater (g): 32
Receptkälla: Boken "Maten som botar" av Per Ove Lind (sid 112)